Velilere Motivasyon Tavsiyeleri

Okulların kapalı olduğu dönemde Veliler ev ortamında çocuklarının motivasyonlarını nasıl yüksek tutabilirler sorusuna cvp arayışı içine girdiler.Hepbirlikte neler yapılabilir göz atalım.

 

1.Hedef koyun ve  takip edin

 

Yapılabilir hedefler koymak  ve bu hedefe ulaşmak  için  ne kadar çabaladıklarını  takip etmek güçlü motivasyon kaynağıdır.Böylelikle hem başarı beklentisini hem de üstlenilen görevin değeri ortaya çıkar. Nasıl hedef koyabiliriz;

Bu süreçte öğretmenine danışın ve hem sınıf için hem de sadece  çocuğunuz için nasıl bir hedef hakkında bilgi alın. Ayrıca bu hedeflerin takibini nasıl yaptığını da öğrenin.

Çocuğunuzla konuşarak hedef belirleyin. Çocuklar  sürece bizzat katıldıklarında hedefi sahiplenirler ve böylece hedef onlar için değerli hâle gelir.Bunu yaş gruplarına ayırırsak;

  • 16 yaş: Çocuğunuzun neler öğrenmek istediğine odaklanmasını sağlayın.“Bu ünitede ne öğrenmen gerekiyor?  Bunu  öğrenmek için  ne yapman  lazım? Bu üniteyi ne kadar süre çalıştın?

  • 11 yaş: Daha uzun vadeli hedefler belirleyin ancak bunları küçük parçalara bölün. Bu noktada veli çocuğa rehberik etmeye devam etmeli, örneğin, “ Tüm işleri Cuma gününe bırakırsan acaba o gün nasıl  hissedersin?  Örnek: “Haydi bu hafta gün gün  Türkçe dersi  hedefleri  belirleyelim.  Hafta bittiğinde  hangi  konuların  bitmiş  olmasını  istersin? (ya da öğretmenin hafta bitimine kadar neleri bitirmen gerektiğini söyledi?) Bu hafta bu konuları/ödevleri beş güne nasıl yaymak istersin?

  • 6 yaş: Kısa ve  belirli seçenekler sunun. Örneğin: “ bugün  kesin yapmamız gereken bir şeyi beraberce belirleyelim. Bu üç resme uyan cümleler yazabiliriz veya matematikteki 10 tane toplama sorusunu çözebiliriz.”

  •  

2.Hedefin doğru olduğundan ve kısa sürede bitebilecek bir hedef olduğundan emin olun. Böylece çocuğunuz başarısını deneyimlemiş olur ve motivesi artar.

 

3.Çocuğunuzun ilerleme gösterip göstermediğini nasıl takip edeceğinizi tespit edin. Ölçülebilir bir hedef koymak, hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı bilebilmenize yardımcı olur, dolayısıyla başarıyla beraber gelen pozitif hisleri de deneyimlersiniz.

 

4.Hedefleri çocuğunuzun sevdiği şeylerle ilişkilendirmeye çalışın.

Aktiviteyi çocuk için mantıklı bir unsur hâline getirmek ve sevdiği şeylerle ilişkilendirmek her zaman değerini artırır.

 

5.Çocuğunuz  başarısız olduğu zaman neler yapabileceğini belirleyin. Öğrenim sürecinde öğrenciler sürekli ya da %100 başarılı olmazlar. Çocuğunuzun takıldığı anlarda ona yardımcı olabilecek bir plan hazırlayın.

 

Diğer Yazımız "Uzaktan Eğitim Gören Öğrencileri Nasıl Motive Edebiliriz?" adlı yazımızada göz atabilirsiniz.

Uygun Uzaktan Eğitim Sistemi Kurma Maliyeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ücretsiz eğitim yazılımı demosu için bize ulaşın.